tirsdag den 8. februar 2011

SKRIVEØVELSE 5-9. klasse - Skriv et anslag

Lær dine elever at skrive et anslag/en begyndelse til deres historie.

For nogle elever kan det være rigtig svært at starte på en historie. De sidder måske og kigger på det hvide papir og har en idé om, at den første sætning skal være helt perfekt, eller at de skal vide, hvad hele historien skal handle om, før de går i gang.
For disse elever og deres klassekammerater kan følgende skriveøvelse, der handler om at gå direkte i gang med at skrive anslaget med hurtigskrivning uden at have lavet et forarbejde med at finde på en historie, være en god idé:


Hvad er hurtigskrivning?
Hurtigskrivning er en bestemt måde at skrive på, hvor det gælder om at skrive rigtig meget på rigtig kort tid. Det vil sige, at det vigtigste er at man kommer i gang og bliver ved med at skrive, ikke om det er godt! Pointen med hurtigskrivning er at man skriver nu og retter senere. Derfor er stavefejl også ligemeget!
SÅ man skal altså gå i gang med at skrive, og hvis man synes, det bliver dårligt, så skal man fortsætte alligevel (tro mig - man kan alligevel først bedømme om det er godt eller dårligt når man har skrevet det).
Som regel sætter man tid på hurtigskrivning, fx 5, 10 eller 15 minutter.

Skriveøvelse:

Skriv anslaget (begyndelsen) til en novelle. Du skal bruge hurtigskrivning, så du har kun 10 minutter til at skrive anslaget.

Anslaget skal begynde med:
Han løb så hurtigt kan kunne, for han skulle nå at finde Lars. Hvis han ikke fandt Lars, ville han ...

Har din klasse skrevet skriveøvelsen?
De er velkomne til at lægge deres skriveøvelæser ind som kommentarer til dette indlæg!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar