onsdag den 5. januar 2011

SKRIVEØVELSE - Skriv et digt

Denne skriveøvelse (for 3.-9. klasse) kan både laves alene og i grupper. Hvis øvelsen laves i grupper, skal eleverne lave punkt 1 og 2 sammen og punkt 3 hver for sig.

1. Tag en blyant og et stykke papir - mindst A4, gerne A3. Skriv ordet HIMMEL midt på papiret med en cirkel omkring, så du kan lave et mind-map.

2. Skriv alle de ord du kommer i tanke om, når du hører ordet himmel rundt om ordet "Himmel". Hvis du kommer i tanke om andre ord ud fra de nye ord, skriver du også disse ned. Fx:
Himmel - sky - vat - bomuld - får - lam - ...
Skriv så mange ord på din mind-map som muligt.

3. Sæt uret på 5 minutter og skriv et super hurtigt digt, der ikke rimer, hvor du bruger så mange ord som muligt fra din mindmap.

Om skriveøvelsen
En mindmap er et rigtig godt redskab til at få styr på sine tanker om et bestemtemne - også selvom det er lyrik eller prosa, man vil skrive. Og så er det en super god øvelse at associere, fordi man bliver klar over, at der er så mange ord, der er i familie med hinanden på en helt anden måde end man lige går og tænker over. Og det kan man bruge, hvis man gerne vil lege med sproget, når man selv skriver!

Ordet Himmel kan selvfølgelig skiftes ud med et hvilket som helst andet ord, som sætter mange forskellige associationer i gang hos eleverne.

Øvelsen har tidligere været bragt på min forfatterblog.

1 kommentar: