mandag den 3. juni 2013

Flere forfattere på samme tekst


Caroline Ørsum. Privatfoto
Forfatteren Caroline Ørsum kommer her med 3 tips til at skrive flere sammen på den samme tekst:

At være flere om at skrive på den samme tekst kan være enormt sjovt, fordi det normalt kan være lidt ensomt at sidde og skrive alene og selv have hele ansvaret for både at få ideerne og få teksten kradset ned på papiret. At arbejde sammen kan også være virkelig lærerigt – og en lille smule udfordrende! Her får du tre tips til, hvordan du kan tackle udfordringerne på en god måde og måske også komme nogle eventuelle uenigheder i forkøbet.

1. Få en fælles snak om handlingen, inden I går i gang 
Hvad skal jeres fælles historie handle om? Hvordan starter den, og hvad slutter den med? Det er meget nemmere at skrive i fællesskab, hvis man sammen får et overblik over, hvad man godt kunne tænke sig, at historien skal handle om, inden man tager fat på skrivningen. Så er I enige om nogle af de vigtige ting på forhånd, kan få ideer af hinanden, og en lille smule planlægning giver masser af god inspiration til selve skrivningen!

2. Aftal, hvem der skriver hvad
Skriver I en halv historie hver? Et kapitel hver? En sætning hver – på skift? Eller måske endda et ord hver på skift? Uanset hvad, så er det også en god ide at lave en aftale om, hvordan I gør, inden I går i gang med at skrive.

3. … og lav rettelser bagefter
Når I har aftalt nogle af de vigtige ting, så skriv løs! Hver for sig. Selv om I måske har aftalt noget af handlingen på forhånd, kommer der sikkert nye idéer, når I først kommer i gang med at skrive. Så sæt jer sammen bagefter og tag et kik på det hele igen. Hænger det stadig sammen? Hjælp hinanden med at se på, hvordan jeres fælles historie kan blive endnu federe, hvis I måske alle sammen retter lidt hist og her.

Caroline Ørsum er forfatter til en række ungdomsbøger og har selv været med til at skrive fælles bogprojekter: Hun skrev to bind i seksbinds-ungdomskrimiserien Genstart (Høst & Søn 2009-2010), hvor Ina Bruhn og David Meinke også leverede to bind hver, og hvor hele serien og det samlede plot blev diskuteret og planlagt grundigt i fællesskab. I 2011 skrev hun – igen i samarbejde med David Meinke og Ina Bruhn – den historisk inspirerede gyserroman Ordenen (Høst & Søn 2011). Læs mere om Caroline Ørsum på www.carolineoersum.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar