10 tip til at give dine personer liv
1. Hvordan ser din hovedperson ud? Hårfarve, øjenfarve, højde, hudfarve, tøjstil mm. Som forfatter skal du vide det hele, men det er ikke sikkert, du får brug for at skrive det hele i historien.
2. Hvordan er din hovedperson indvendig? Er han ofte glad? Trist? Hvad kan han lide at lave? Hvad tænker han på? Igen skal du vide det, men du behøver ikke skrive det hele.
3. Hvad er særligt ved din hovedperson? Måske sejler han i sin fritid, måske har han altid en bestemt hat på, måske er hans øjne lilla? Særlige ting gør, at læseren kan huske din person.
4. Hvordan har din persons barndom været? Har han nogen minder, som har stor betydning for den person han er i dag? Skriv evt. mindet, også selvom det ikke skal være med i bogen – så lærer du din person bedre at kende.
5. Hvad er din persons største ønske og værste frygt? Hvis du ved sådan noget om din person, kan du lettere beskrive hans følelser i gennem historien og få ham til at virke som en rigtig, ægte person.
6. Hvilke bipersoner er der i historien? Bipersoner er de personer, som hovedpersonen møder i bogen. Fx hans venner, familie og fjender. Det er vigtigt også at beskrive bipersonerne: Hvordan er de, og hvordan ser de ud? Kan de lide hovedpersonen eller ej? Pas på med at få for mange bipersoner med.
7. Hvordan taler dine personer? Har de en bestemt måde at tale på? Kommer de fra et andet land? Taler de ”pænt” eller kan de også finde på at bande?
8. Vis hvordan din person er i stedet for at skrive det. I stedet for at skrive ”Manden var sjov”, er det en god idé at beskrive nogle sjove ting, som manden siger. Eller fx skrive, at de andre personer griner, når han siger noget.
9. Ingen personer er kun gode eller kun onde. Selv den ondeste skurk kan måske lide at passe blomster og den bedste helt er måske i virkeligheden meget doven.
10. Kend dine personer til bunds – men skriv ikke nødvendigvis alt om dem i historien.
Tidligere bragt på min forfatterblog.