Tips om skriveøvelser til børn og unge
Hvilke erfaringer har jeg med børn og skrivning?
Jeg læser til lærer på fjerde år med dansk på linie, og har gennemgået tre (snart fire) praktikker ude i folkeskolen. Desuden har jeg arbejdet som lærervikar i to år. Men den største erfaring i forbindelse med børn og skriveøvelser har jeg fra mit virke som skriveunderviser, hvor jeg tager ud og besøger folkeskoler i alt fra to lektioner til et par dage og laver skriveværksteder med børnene. Og så selvfølgelig min gæsteundervisning på Brønderslev Forfatterskole for børn og unge og Det Danske Skriveinstitut, hvor jeg holder teenageskrivekurser.
Hvad er en skriveøvelse?
En skriveøvelse er en mere eller mindre konkret opgave, ofte på tid, som du bliver stillet af dig selven bog eller en underviser. Opgaven kan løses på forskellige måder, oftest ved at skrive en kortere eller længere tekst, som herefter kan deles med andre via oplæsning, upload på nettet etc.
Hvem kan løse skriveøvelser?
Skriveøvelser kan løses af alle - voksne, der ønsker at være forfattere, børn i folkeskolen, folk, der bare synes det er sjovt at skrive osv. Jeg har præsteret at lave skriveøvelser med folk, der slet ikke drømte om at blive forfattere og børn i folkeksolen, der ikke kunne lide dansk, og ikke sjældent kommer der fine tekster ud af øvelserne.
Hvilke skriveøvelser kan børn løse?
Som udgangspunkt kan børn lave de samme skriveøvelser som voksne, de skal bare tilpasses, så børnene rent sprogligt kan forstå opgavens ordlyd og det kan også være, at indholdet og eksemplerne skal tilpasses børnenes erfaringsverden. Når det så er sagt, har jeg set børn på voksenkurser, der fik en masse ud af skriveøvelser, som ikke blev forklaret på børneniveau, så det afhænger også af barnet og især hans/hendes motivation og vilje til at løse opgaven. Alle skriveøvelser har på min blog, kan løses af både børn og voksne, især hvis der er en voksen tilstede til at forklare eventuelle svære begreber, som fx flashback.
Hvilke skriveøvelser synes børn er sjove?
Børn er selvfølgelig lige så forskellige som voksne, når det kommer til, hvad de synes er sjovt. Alligevel er det min erfaring, at der gerne må ske noget, i de skriveøvelser børn løser. I sanseøvelser, er det godt at komme udenfor og skrive ned, hvad man sanser (men det er det også for voksne skribenter!), ligesom børn ofte synes det er sjovt at skrive historier flere sammen, skrive videre på hinandens historier, eller lade deres personer møde hinanden i nye historier. På den måde bliver skrivning en leg!
Det er dog vigtigt at fornemme grænsen for, hvornår børnene synes aktiviteten er 'barnlig', for så kan det især i skoleklasser fra 6. klasse give problemer, hvis de seje i klassen ikke vil være med.
Skriveøvelser her på bloggen
Jeg har samlet en række skriveøvelser her på bloggen. Du kan tage klassen med i computerrummet og vise dem bloggen og bede dem vælge en skriveøvelse, som de skal skrive, eller du kan på forhånd vælge én og lave den i klassen med alle eleverne på samme tid.
Gå direkte til skriveøvelserne her.
Indlægget blev først postet på min forfatterblog.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar